nagykep_300Kedves Barátaink!
Szerencsésen hazaérkeztünk Erdélyből. Körülbelül 2000 km-t utaztunk. :Idén is éjszaka utaztunk, miután elszállásoltunk Csipkét, Bogarat és Picikét kedves Barátainknál, Tari Józsiéknál Sándorfalván. Próbáltuk is velük tartani a kapcsolatot mindenféle kóbor wifin keresztül. :Még egyszer nagyon köszönjük a segítséget!
Július 28-án, szerdán kora reggel érkeztünk meg Farkaslakára. A jól bevált Muskátli panzióban laktunk. Útközben kiderült, hogy a közlekedési táblák,szabályok idén is csak bennünket feszélyeznek annyira, hogy betartsuk őket,de ez már nem volt zavaró,lassan,de biztosan utazgattunk. Aznapra nem terveztünk semmi különöset,csavarogtunk Korondon, vásárolgattunk, átruccantunk Szovátára kicsit. Fürdeni nem tudtunk,mivel esős, hűvös idő volt,de tavaly már úgyis megmártóztunk a Medve-tóban egyszer.
29-én, csütörtökön hajnalban Lucus lebetegedett. Elkapta a szomszéd vendég család által begyűjtött jó kis hányásos, hasfájós, hasmenéses vírust. Mi fertőtlenítve voltunk az előző esti kis szilvalével, Lucus stramm kislány lévén reggel 8-ra már teljesen jól volt, így Brassó felé vettük utunkat, sétálgattunk a városban. Visszafelé megálltunk a Szent Anna-tónál. Medvét nem láttunk. : Útba esett még Sepsiszentgyörgy, ahol a Szent György étteremben, egy eldugott kis utcácskában jót ebédeltünk. Következő megállónk a Torjai büdös barlang volt. A barlangba nem mentünk be,mivel kisgyerekkel nem tanácsos (egyébként se nagyon : ),de jót sétáltunk az erdőben. Itt anya a megtisztelő orosz partizán, majd szökellő szarvas neveket kapta apától,ahogy ugrabugrálva szaladt mindig előre fotózni a meredek lejtőn. Nagyon hosszú és meglehetősen rossz utunk volt ezen a napon. A sok esőnek, árvíznek köszönhetően sok utat elvitt a víz, több nagy vízzel teli vízmosáson át kellett poroszkálnunk, egyen nem is mertünk,mivel olyan mély volt, hogy az előttünk poroszkáló teherautó is elsüllyedt benne. Óvatosan megfordulva a fél várost megkerültük inkább. A tavalyihoz képest rengeteg úthiba volt. Hatalmas, autó méretű gödrökkel, gyakran az út fele eltűnt, beszakadt. Egybe sikeresen bele is estünk,mivel nem volt kitáblázva,nem vettük észre. Biztosan őrangyalkák vigyáztak ránk,mert semmi bajunk nem lett, az autó is hősiesen viselte. Innentől kezdve anya új funkciót kapott: ő lett a radar, egész utunk során sasolta az úthibákat és estére mindig berekedt a sok figyelmeztetéstől, hogy “jobb gödör,bal gödör, rossz út, nincs út….”
30-án, pénteken a tavaly már megcsodált Békás-szoros felé indultunk. Idén is lenyűgöző volt. Anya megint kinézett magának néhány házat a Bucsin tetőn arra az esetre, ha nyernénk a lottón. : Át is mentünk rajta, nem fordultunk vissza az alján,mint tavaly. Felautóztunk a Békás tóig, csodaszép!!! Itt egy kedves lengyel család csinált rólunk egy közös fotót. : Útközben rengeteg lepusztult falut, gyártelepet láttunk, elmosott utakkal, hidakkal. Legtöbb helyen csupán két gerenda volt a híd keresztben a patakon. Apa meg is jegyezte, hogy itt már nehéz lehet hazamenni a túloldali kiskocsmából esténként. : Visszafelé megálltunk Borszéken a források miatt. Meglehetősen lehangoló látványt nyújtott a település. Rengeteg, valaha gyönyörű, ma már lepusztult villa szegélyezi a forrásokhoz vezető utat, az emberek meglehetősen mufurcok voltak.
31-én, szombaton reggel felsétáltunk Orbán Balázs sírjához Szejkefürdőn. Belebotlottunk egy legelésző nyájba,mikor a székelykapuk között akartunk felsétálni. Anya ismételten előretolt helyőrséggé minősült át, és a felénk lendületesen közeledő pásztorkutyát leszerelve átterelt bennünket egy kis ösvényre, ahol felballaghattunk a sírhoz. A mellénk szegődő barátságosabb pásztorkutyával jót játszottunk, míg vérmesebb társa lemaradt a nyájjal. Ezután újabb ismerős helyet kerestünk fel: ismételten megmásztuk a Madarasi Hargitát. Tavaly Ivó felől, traktorral utaztunk, idén a másik oldalról, Szentegyháza felől autóztunk fel. Szentegyházán borzalmasan rosszak voltak az utak, de megnyugtattak bennünket, hogy a településről kiérve javulni fog a helyzet….hááát, az út továbbra is kihívásokkal küzdött,de azért 20-30 km/ óra sebességgel leküzdöttük a 13 km-t a menedékházig. Az utolsó 3 km-en egész enyhén leizzadtunk,és szereztünk pár ősz hajszálat, mert azt elfelejtették mondani, hogy az út szűk,meredek, tele van visszafordító kanyarokkal és természetesen két autó nem fér el a meredek sziklafal és a szakadék között…. de az őrangyalkánk ezt is megoldotta (bár lehet, hogy erélyi utunk után beadta a felmondását, hogy kér egy normális családot : ). A menedékháztól felmásztunk a tetőre a kopjafákhoz, fényképezgettünk és áfonyát eszegettünk. Délután megláttunk Szentegyházán egy kedves családot, Konrádékat, akiket decemberben nálunk szállásoltak el,mikor betlehemező túrán voltak. Lucus rögtön begyűjtött magának egy kisnyuszit is.Nagyon kedvesek voltak velünk,megvendégeltek, finom áfonya lekvárt és kedves kis ajándékokat kaptunk tőlük.
Aug. elsején, vasárnap délelőtt összefutottunk Székelyudvarhelyen kedves Barátainkkal, Orsival, Fannival, Gyöngyivel és Attilával. Finom cukrászsütiket reggeliztünk és jót játszottunk, pihentünk a játszótéren. Délután újabb kalandok vártak ránk, megkíséreltünk eljutni egy eldugott kis faluba, Énalkára. Énlakára több út is vezet,szám szerint négyet találtunk, ebből három járhatatlan volt. AZ elsőt csak terepjáróknak ajánlották, a másodikat a helybéliek sem ismerték (valószínűleg elvitte egy árvíz,csak még a mi térképünkön szerepelt), a harmadik létezett (bár enyhe túlzással volt útnak nevezhető), itt a hidat mosta el a folyó, a negyediken egy darabig poroszkáltunk 5 km/ óra átlagsebességgel,majd feladtuk,leparkoltunk és gyalog ballagtunk el a faluig. Megérte. Csodaszép kis világtól elzárt falucska, régi,kalandos történetű templommal,kedves emberekkel. A templomnál anya újra előretolt helyőrséggé lett átminősítve, ugyanis harcias gúnárok őrizték a bejáratot, akik mérgesen sziszegtek mindenkire. Anya rutinos volt,mivel neki is voltak gyerekkorában házőrző kacsái, így bejutottunk a templomba. A helyi kiskocsma előtt pedig még lovagolni is tudtam, igaz, féltem a hatalmas, izgő-mozgó igásló hátán, de nagy élmény volt. Apa továbbra is tartotta a távolságot mindenféle jószágtól, bizalmatlanul méregette a bennünket egykedvűen bambuló teheneket, a kedves, játékos pásztorkutyákat, baromfikat, sőt , a sok trauma hatására a végén már egy szöcskétől is megrettent.
Aznap este pihenésképp Farkaslakán beültünk a helyi kiskocsmába várni a menetrendszerű tehéncsordát. Nagyon jól esett, hogy már megismertek bennünket. Tulajdonképpen rajtunk kívül tavaly sem, idén sem volt más bolond turista, aki a tehéncsordát fotózgatta, a pásztorkutyákat dédelgette esténként. Kiríttunk a tömegből. : A helyi látványosságként funkcionáló, tavalyi kis szőrös barátunk: Bajusz kutya is felfedezett bennünket. Őt minden este megkínáltunk az épp aktuális vacsoránkkal.
2-án, hétfőn lehangoló délelőttünk volt Bözödújfaluban. A tó egyik felén gazdag üdülőtelep, sztráda, aztán hirtelen váltás, nyomortelep, vízből kiálló, romos templomtorony jelzi még, hol az elárasztott falu….a falu széléig tudtunk csak autóval menni. Pár hete még több méteres víz volt arra, gyalog botorkáltunk el a tó széléig. Útközben két kisgyerek kísért bennünket, mezítláb. Egyikük még iskolába sem járt. Vettünk tőlük egy szalmadíszt, nekik adtuk kevéske aprónkat, megsimogattuk egyik kiskutyájukat, amin gondolkoztunk is, hogy jó volna átcsempészni a határon. Első látásra szép, leendő kis pásztorkutyus volt. Elég nyomott hangulatban indultunk innen a Tordai-hasadékhoz. Itt megint megjártuk az úttal. Amelyikről azt hittük, hogy nincs,az volt, a másik is, csak sokkal rosszabb állapotban, de azért elporoszkáltunk rajta. A hasadékon nem tudtunk végigmenni,mivel itt is elvitte a hidat a víz, csak a sebes sodrású folyón át, vagy lajhármászásban egy kötélen lehetett átjutni a folyón. Erre inkább nem vállalkoztunk.
Hétfőn este búcsút vettünk Székelyföldtől, átköltöztünk Torockóra. Szállásadóink nagyon kedves emberek voltak, de a falu teljesen más hatást keltett. nem is értettük, hogy mások mit csinálnak itt egy hétig. Az utak nagyon rosszak…..gyakorlatilag nincsenek, a faluban morcos román rendőr őrzi a rendet, az emberek is furák, mogorvák. A falu is jóval drágább volt, mint Székelyföldön bármi. A házak viszont gyönyörűek. Egy kedves, háromgyermekes fiatal pár szomszédságában laktunk a szálláson. Jókat játszottunk, beszélgettünk együtt. Felmásztunk a Székelykőre, megnéztük a falu legrégibb, 17.században épült házát. Ettől függetlenül ajánljuk az Abélia vendégházat, Tóbiás Bélákat azoknak, akik erre járnak.
4-én, szerdán reggel indultunk hazafelé. természetesen Sándorfalvára vezetett első utunk, hogy végre csatlakozhassanak hozzánk kutyuskáink.
: Jövőre újra megyünk

nagykep_1nagykep_2 nagykep_3 nagykep_4 nagykep_5 nagykep_6 nagykep_7 nagykep_8 nagykep_9 nagykep_10 nagykep_11 nagykep_12 nagykep_13 nagykep_14 nagykep_15 nagykep_16 nagykep_17 nagykep_18 nagykep_19 nagykep_20 nagykep_21 nagykep_22 nagykep_23 nagykep_24 nagykep_25 nagykep_26 nagykep_27 nagykep_28 nagykep_29 nagykep_30 nagykep_31 nagykep_32 nagykep_33 nagykep_34 nagykep_35 nagykep_36 nagykep_37 nagykep_38 nagykep_39 nagykep_40 nagykep_41 nagykep_42 nagykep_43 nagykep_44 nagykep_45 nagykep_46 nagykep_47 nagykep_48 nagykep_49 nagykep_50 nagykep_51 nagykep_52 nagykep_53 nagykep_54 nagykep_55 nagykep_56 nagykep_57 nagykep_58 nagykep_59 nagykep_60 nagykep_61 nagykep_62 nagykep_63 nagykep_64 nagykep_65 nagykep_66 nagykep_67 nagykep_68 nagykep_69 nagykep_70 nagykep_71 nagykep_72 nagykep_73 nagykep_74 nagykep_75 nagykep_76 nagykep_77 nagykep_78 nagykep_79 nagykep_80 nagykep_81 nagykep_82 nagykep_83 nagykep_84 nagykep_85 nagykep_86 nagykep_87 nagykep_88 nagykep_89 nagykep_90 nagykep_91 nagykep_92 nagykep_93 nagykep_94 nagykep_95 nagykep_96 nagykep_97 nagykep_98 nagykep_99 nagykep_100 nagykep_101 nagykep_102 nagykep_103 nagykep_104 nagykep_105 nagykep_106 nagykep_107 nagykep_108 nagykep_110 nagykep_111 nagykep_112 nagykep_113 nagykep_114 nagykep_115 nagykep_116 nagykep_117 nagykep_118 nagykep_119 nagykep_120 nagykep_121 nagykep_122 nagykep_123 nagykep_124 nagykep_125 nagykep_126 nagykep_127 nagykep_128 nagykep_129 nagykep_130 nagykep_131 nagykep_132 nagykep_133 nagykep_134 nagykep_135 nagykep_136 nagykep_137 nagykep_138 nagykep_139 nagykep_140 nagykep_141 nagykep_142 nagykep_143 nagykep_144 nagykep_145 nagykep_146 nagykep_147 nagykep_148 nagykep_149 nagykep_150 nagykep_151 nagykep_152 nagykep_153 nagykep_154 nagykep_155 nagykep_156 nagykep_157 nagykep_158 nagykep_159 nagykep_160 nagykep_161 nagykep_162 nagykep_163 nagykep_164 nagykep_165 nagykep_166 nagykep_167 nagykep_168 nagykep_169 nagykep_170 nagykep_171 nagykep_172 nagykep_173 nagykep_174 nagykep_175 nagykep_176 nagykep_177 nagykep_178 nagykep_179 nagykep_180 nagykep_181 nagykep_182 nagykep_183 nagykep_184 nagykep_185 nagykep_186 nagykep_187 nagykep_188 nagykep_189 nagykep_190 nagykep_191 nagykep_192 nagykep_193 nagykep_194 nagykep_195 nagykep_196 nagykep_197 nagykep_198 nagykep_199 nagykep_200 nagykep_201 nagykep_202 nagykep_203 nagykep_204 nagykep_205 nagykep_206 nagykep_207 nagykep_208 nagykep_209 nagykep_210 nagykep_211 nagykep_212 nagykep_213 nagykep_214 nagykep_215 nagykep_216 nagykep_217 nagykep_218 nagykep_219 nagykep_220 nagykep_221 nagykep_222 nagykep_223 nagykep_224 nagykep_225 nagykep_226 nagykep_227 nagykep_228 nagykep_229 nagykep_230 nagykep_231 nagykep_232 nagykep_233 nagykep_234 nagykep_235 nagykep_236 nagykep_237 nagykep_238 nagykep_239 nagykep_240 nagykep_241 nagykep_242 nagykep_243 nagykep_244 nagykep_245 nagykep_246 nagykep_247 nagykep_248 nagykep_249 nagykep_250 nagykep_251 nagykep_252 nagykep_253 nagykep_254 nagykep_255 nagykep_256 nagykep_257 nagykep_258 nagykep_259 nagykep_260 nagykep_261 nagykep_262 nagykep_263 nagykep_264 nagykep_265 nagykep_266 nagykep_267 nagykep_268 nagykep_269 nagykep_270 nagykep_271 nagykep_272 nagykep_273 nagykep_274 nagykep_275 nagykep_276 nagykep_277 nagykep_278 nagykep_279 nagykep_280 nagykep_281 nagykep_282 nagykep_283 nagykep_284 nagykep_285 nagykep_286 nagykep_287 nagykep_288 nagykep_289 nagykep_290 nagykep_291 nagykep_292 nagykep_293 nagykep_294 nagykep_295 nagykep_296 nagykep_297 nagykep_298 nagykep_299nagykep_301 nagykep_302 nagykep_303 nagykep_304 nagykep_305 nagykep_306 nagykep_307 nagykep_308 nagykep_309 nagykep_310 nagykep_311 nagykep_312 nagykep_313 nagykep_314 nagykep_315 nagykep_316 nagykep_317 nagykep_318 nagykep_319 nagykep_320 nagykep_321 nagykep_322 nagykep_323 nagykep_324 nagykep_325 nagykep_326 nagykep_327 nagykep_328 nagykep_329 nagykep_330 nagykep_331 nagykep_332 nagykep_333 nagykep_334 nagykep_335 nagykep_336 nagykep_337 nagykep_338 nagykep_339 nagykep_340 nagykep_341 nagykep_342 nagykep_343 nagykep_344 nagykep_345 nagykep_346 nagykep_347 nagykep_348 nagykep_349 nagykep_350 nagykep_351 nagykep_352 nagykep_353 nagykep_354 nagykep_355 nagykep_356 nagykep_357 nagykep_358 nagykep_359 nagykep_360 nagykep_361 nagykep_362 nagykep_363 nagykep_364 nagykep_365 nagykep_366 nagykep_367 nagykep_368 nagykep_369 nagykep_370 nagykep_371 nagykep_372 nagykep_373 nagykep_374 nagykep_375 nagykep_376 nagykep_377 nagykep_378 nagykep_379 nagykep_380 nagykep_381 nagykep_382 nagykep_383 nagykep_384 nagykep_385 nagykep_386 nagykep_387 nagykep_388 nagykep_389 nagykep_390 nagykep_391 nagykep_392 nagykep_393 nagykep_394 nagykep_395 nagykep_396 nagykep_397 nagykep_398 nagykep_399 nagykep_400 nagykep_401 nagykep_402 nagykep_403 nagykep_404 nagykep_405 nagykep_406 nagykep_407 nagykep_408 nagykep_409 nagykep_410 nagykep_411 nagykep_412 nagykep_413 nagykep_414 nagykep_415 nagykep_416 nagykep_417 nagykep_418 nagykep_419 nagykep_420 nagykep_421 nagykep_422 nagykep_423 nagykep_424 nagykep_425 nagykep_426 nagykep_427 nagykep_428 nagykep_429 nagykep_430 nagykep_431 nagykep_432 nagykep_433 nagykep_434 nagykep_435 nagykep_436 nagykep_437 nagykep_438 nagykep_439 nagykep_440 nagykep_441 nagykep_442 nagykep_443 nagykep_444 nagykep_445 nagykep_446 nagykep_447 nagykep_448 nagykep_449 nagykep_450 nagykep_451 nagykep_452 nagykep_453 nagykep_454 nagykep_455 nagykep_456 nagykep_457 nagykep_458 nagykep_459 nagykep_460 nagykep_461 nagykep_462 nagykep_463 nagykep_464 nagykep_465 nagykep_466 nagykep_467 nagykep_468 nagykep_469 nagykep_470 nagykep_471 nagykep_472 nagykep_473 nagykep_474 nagykep_475 nagykep_476 nagykep_477 nagykep_478 nagykep_479 nagykep_480 nagykep_481 nagykep_482 nagykep_483 nagykep_484 nagykep_485 nagykep_486 nagykep_487 nagykep_488 nagykep_489 nagykep_490 nagykep_491 nagykep_492 nagykep_493 nagykep_494 nagykep_495 nagykep_496 nagykep_497 nagykep_498 nagykep_499 nagykep_500 nagykep_501 nagykep_502 nagykep_503 nagykep_504 nagykep_505 nagykep_506 nagykep_507 nagykep_508 nagykep_509 nagykep_510 nagykep_511 nagykep_512 nagykep_513 nagykep_514 nagykep_515 nagykep_516 nagykep_517 nagykep_518 nagykep_519 nagykep_520 nagykep_521 nagykep_522 nagykep_523 nagykep_524 nagykep_525 nagykep_526 nagykep_527 nagykep_528 nagykep_529 nagykep_530 nagykep_531 nagykep_532 nagykep_533 nagykep_534 nagykep_535 nagykep_536 nagykep_537 nagykep_538 nagykep_539 nagykep_540 nagykep_541 nagykep_542 nagykep_543 nagykep_544 nagykep_545 nagykep_546 nagykep_547 nagykep_548 nagykep_549 nagykep_550 nagykep_551 nagykep_552 nagykep_553 nagykep_554 nagykep_555 nagykep_556 nagykep_557 nagykep_558 nagykep_559 nagykep_560 nagykep_561 nagykep_562 nagykep_563 nagykep_564 nagykep_565 nagykep_566 nagykep_567 nagykep_568 nagykep_569 nagykep_570 nagykep_571 nagykep_572 nagykep_573 nagykep_574 nagykep_575 nagykep_576 nagykep_577 nagykep_578 nagykep_579 nagykep_580 nagykep_581 nagykep_582 nagykep_583 nagykep_584 nagykep_585 nagykep_586 nagykep_587 nagykep_588 nagykep_589 nagykep_590 nagykep_591 nagykep_592 nagykep_593 nagykep_594 nagykep_595 nagykep_596 nagykep_597 nagykep_598 nagykep_599 nagykep_600 nagykep_601 nagykep_602 nagykep_603 nagykep_604 nagykep_605 nagykep_606 nagykep_607 nagykep_608 nagykep_609 nagykep_610 nagykep_611 nagykep_612 nagykep_613 nagykep_614 nagykep_615 nagykep_616 nagykep_617 nagykep_618 nagykep_619 nagykep_620 nagykep_621 nagykep_622 nagykep_623 nagykep_624 nagykep_625 nagykep_626 nagykep_627 nagykep_628 nagykep_629 nagykep_630 nagykep_631 nagykep_632 nagykep_633 nagykep_634 nagykep_635 nagykep_636 nagykep_637 nagykep_638 nagykep_639 nagykep_640 nagykep_641 nagykep_642 nagykep_643 nagykep_644 nagykep_645 nagykep_646 nagykep_647 nagykep_648 nagykep_649 nagykep_650 nagykep_651 nagykep_652 nagykep_653 nagykep_654 nagykep_655 nagykep_656 nagykep_657 nagykep_658 nagykep_659 nagykep_660 nagykep_661 nagykep_662 nagykep_663 nagykep_664 nagykep_665 nagykep_666 nagykep_667 nagykep_668 nagykep_669 nagykep_670 nagykep_671 nagykep_672 nagykep_673 nagykep_674 nagykep_675 nagykep_676 nagykep_677 nagykep_678 nagykep_679 nagykep_680 nagykep_681 nagykep_682 nagykep_683 nagykep_684 nagykep_685 nagykep_686 nagykep_687 nagykep_688 nagykep_689 nagykep_690 nagykep_691 nagykep_692 nagykep_693 nagykep_694 nagykep_695 nagykep_696 nagykep_697 nagykep_698 nagykep_699 nagykep_700 nagykep_701 nagykep_702 nagykep_703 nagykep_704 nagykep_705 nagykep_706 nagykep_707 nagykep_708 nagykep_709 nagykep_710 nagykep_711 nagykep_712 nagykep_713 nagykep_714 nagykep_715 nagykep_716 nagykep_717 nagykep_718 nagykep_719 nagykep_720 nagykep_721 nagykep_722 nagykep_723 nagykep_724 nagykep_725 nagykep_726 nagykep_727 nagykep_728 nagykep_729 nagykep_730 nagykep_731 nagykep_732 nagykep_733 nagykep_734 nagykep_735 nagykep_736 nagykep_737 nagykep_738 nagykep_739 nagykep_740 nagykep_741 nagykep_742 nagykep_743 nagykep_744 nagykep_745 nagykep_746 nagykep_747 nagykep_748 nagykep_749 nagykep_750 nagykep_751 nagykep_752 nagykep_753 nagykep_754 nagykep_755 nagykep_756 nagykep_757 nagykep_758 nagykep_759 nagykep_760 nagykep_761 nagykep_762 nagykep_763 nagykep_764 nagykep_765 nagykep_766 nagykep_767 nagykep_768 nagykep_769 nagykep_770 nagykep_771 nagykep_772 nagykep_773 nagykep_774 nagykep_775 nagykep_776 nagykep_777 nagykep_779 nagykep_780 nagykep_781 nagykep_782 nagykep_783 nagykep_784 nagykep_785 nagykep_786 nagykep_787 nagykep_788 nagykep_789 nagykep_790 nagykep_791 nagykep_792 nagykep_793 nagykep_794 nagykep_795 nagykep_796 nagykep_797 nagykep_798 nagykep_799 nagykep_800 nagykep_801 nagykep_802 nagykep_803 nagykep_804 nagykep_805 nagykep_806 nagykep_807 nagykep_808 nagykep_809 nagykep_810 nagykep_811 nagykep_812 nagykep_813 nagykep_814 nagykep_815 nagykep_816 nagykep_817 nagykep_818 nagykep_819 nagykep_820 nagykep_821 nagykep_822 nagykep_823 nagykep_824 nagykep_825 nagykep_826 nagykep_827 nagykep_828 nagykep_829 nagykep_830 nagykep_831 nagykep_832 nagykep_833 nagykep_834 nagykep_835 nagykep_836